TOLINS

sobota, 14 grudnia 2013

Przyznaję bez kokieterii, że zazwyczaj chleb, który piekę wychodzi pyszny :) Tym razem jednak skórka wyszła nieco za twarda, podobno można tego uniknąć jeśli namoczy się chleb z wierzchu zaraz po wyjęciu z pieca...
Chlebek drożdżowy pełnoziarnisty (przepis na 2 chlebki ):
1kg mąki
pół opakowania drożdży (tj 50g)
pół szklanki słonecznika
pół szklanki pestek dyni
szklanka otrębów
łyżeczka soli
2 szklanki wody

Wymieszać składniki suche, a w szklance ciepłej wody rozrobić drożdże. Powoli mieszając (nie metalową łyżką) dolewać wodę z drożdżami, a następnie drugą szklankę. Dobrze rozrobione ciasto odstawić aż wyrośnie na jakieś 20 minut.
Piec w temperaturze 180st. przez jakieś 45min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz